Stageverhalen

“Ik word niet als stagiaire behandeld” 

“De openheid en de warme aandacht binnen IrisZorg verrassen mij. Dat zie je niet overal. Ik werk voor mijn stage 10 maanden bij IrisZorg. Mijn werkzaamheden liggen bij de hr-afdeling Opleidingen en ook bij een hr-adviseur. Bij beiden mag ik enorm veel leren, het is fijn om mee te draaien in de praktijk. Toen ik hier binnenkwam was het allemaal wel nieuw, maar niet eng. Ik kon veel aansluiten bij vergaderingen. Iedereen zei: Kijk maar hoe het is! Ook buiten hr ontvangt iedereen me open. Ik word niet behandeld als een stagiaire. Het is heel interessant om van alles een beetje te proeven. 

Ontdekken


Door mijn stage weet ik nu dat ik het leuk vind om projecten te doen. Het is fijn om iets voor mezelf te hebben, met de afwisseling van het contact met andere collega’s en medewerkers. Daarbij is het mooi om te leren hoe je met verschillende mensen omgaat. Het werk is zo divers, dat maakt het interessant!

Vrije verantwoordelijkheid


Binnen IrisZorg krijg ik veel vrijheid om initiatief te nemen. Dat was voor mij een van de redenen waarom ik voor IrisZorg koos. Voor mij is het dan ook belangrijk om mijn werkzaamheden met verantwoordelijkheid uit te voeren. Op deze manier heb ik al veel mogen leren.

Je krijgt hier echt de kans om jezelf te laten zien. Ik wil jou meegeven: pak die kans! Zonde als je die laat liggen.”

Annelous ten Cate is stagiaire en volgt de opleiding Human Resource Management. 

“Overal kan ik meekijken, vragen stellen en aansluiten bij multidisciplinair overleg” 

“Hier is veel variatie en ik krijg de vrijheid om dingen te doen. Op verschillende vlakken leer ik bij. Van rapportage, casemanagement en de psychosociale hulpverlening tot samenwerkingen met andere organisaties. Ik ben iemand die snel verveeld raakt en dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Betrokkenheid


Hoe ik het team binnenkwam verraste me echt aangenaam. Iedereen is zo aardig en betrekt me overal bij. Bij mijn twee stagebegeleiders kan ik met alles terecht. Overal kan ik meekijken, vragen stellen en aansluiten bij multidisciplinair overleg. Ik krijg zo een goed beeld van de organisatie. Het voelt als een soort van familie waar ik tussen ben gekomen.

Vertrouwensboost


Onlangs voerde ik mijn eerste gesprekken alleen. Dat is spannend, maar het ging super goed. Heel leuk om het vertrouwen te krijgen. Zo van: je loopt hier nu 6 weken stage, ga het maar doen. Dat geeft een vertrouwensboost. Ik zie verschillende mensen. Een jongen met een licht verstandelijke beperking super druk in gesprek en na 10 minuten afgeleid, tot een oudere man die de hele wereld heeft gezien. Stagiairs kunnen aan het begin extra werk zijn, maar ik merk echt dat ik ook bijdraag.”

Jip van der Linden is stagiair behandelaar op de polikliniek Tiel en volgt de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening.

“IrisZorg is zo’n enorme organisatie waardoor je op verschillende plekken terechtkomt”


“Ik vond verslaving en het werken met jeugd altijd al interessant. Bij IrisZorg dacht ik meteen: dit is helemaal iets voor mij."

Diversiteit


Wij stagiairs gaan als leeftijdsgenoten met andere jongeren in gesprek over middelengebruik; drank, drugs en roken. Ik leer nieuwe gesprekstechnieken en veel over verslaving en middelen. De veelzijdigheid vind ik mooi. De ene keer zie ik jongeren met een licht verstandelijke beperking, dan weer havo 4 leerlingen. Ook zie ik jongeren uit verschillende culturen en jongeren in een woongroep met heftige problemen. En dat in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Ik leer dat ieder zijn eigen benadering heeft. Gisteren waren we op een school, tweede klas havo/vwo. Zij drinken nog niet echt. Dan hebben we het vooral over weerbaarheid en social media.

Enorm


IrisZorg is zo’n enorme organisatie waardoor je op verschillende plekken terechtkomt. In Rivierenland is het alcoholgebruik weer heel anders dan in Nijmegen en in de Achterhoek. Bij Preventie kies je via een lijst zelf wat je wilt doen. Je bent heel vrij. En het is telkens weer anders. Zo gingen we naar Appelpop en je kunt naar Stappen met Ouders of naar jongerencentra.

Wat ik ook leuk vind, je kunt extra dingen doen. Ik ben gevraagd om met een jongen individueel te praten over zijn problemen. Dat wil ik later ook: dakloze jongeren begeleiden naar zelfstandigheid.”

Niels Bouman is stagiair bij Preventie en volgt de opleiding Pedagogiek.

“Ik leer op hoeveel manieren je iemand kan helpen’’


“Het leuke is dat je verschillende locaties van IrisZorg bij elkaar hebt, die veel samenwerken. Met sommige cliënten uit de crisis- en nachtopvang loop ik vast mee. Heel leuk hoe breed en afwisselend de doelgroep en stage is. Ik ga mee naar de gemeente, een woning bezichtigen of naar het bijzondere zorgteam. Ook voer ik gesprekken op kantoor als het nodig is. Voor het cliëntcontact vind ik het fijn dat je niet altijd aan een tafeltje hoeft te zitten, maar dat je ook een rondje kan lopen samen.

Uiteenlopend


De eerste week zag ik meteen de praktijk. Zoveel samenwerkingen. Mensen met verschillende functies en cliënten die met verschillende hulpverlening te maken hebben. Ik leer met diverse mensen omgaan. En ik leer op hoeveel manieren je iemand kan helpen. Gisteren liet ik een meisje zien waar de bieb is. Heel simpel, maar ze kent Deventer niet. Of ik moedig iemand aan om zelf de huisarts te bellen.

Open onthaal


Ik voel me heel welkom in het team. Aan iedereen kan ik vragen stellen. Naast mijn twee begeleiders loop ik ook met andere maatschappelijke hulpverleners mee. En ik mocht een avond ervaren op de nachtopvang. Zo kan ik met verschillende mensen meekijken. Ze vragen ook om mijn mening. Fijn dat ik zo betrokken word.”

Thara Heuten is stagiaire maatschappelijke hulpverlening in het ambulante team in Deventer en volgt de opleiding Social Work.