Maatjesproject Marja&Lydia


Voor Lydia kom ik uit bed

Marja (57 jaar) kwam twee jaar geleden in contact met IrisZorg vanwege haar alcoholverslaving. Nog steeds is ze bezig met haar herstel. Ze leeft vrij geïsoleerd en heeft moeite om sociale contacten op te bouwen en te onderhouden. Lydia (63) helpt haar daarmee.

Samen op pad
In juli vorig jaar werden ze voor het eerst met elkaar in contact gebracht. Tegenwoordig zijn Marja en Lydia maatjes en ontmoeten elkaar een keer in de week. Vaak komt Lydia naar Marja toe in haar woning dichtbij de Waal. Dan praten ze, wandelen ze met Marja’s hondje Fiep, drinken ze koffie of gaan samen op pad. Lydia: “Ik heb soms kortingsbonnen voor de dierentuin of een museum.”

Niet anders voordoen
Marja is een tijdje terug gediagnostiseerd met een bipolaire stoornis. “Als het niet gaat, kan ik dat aan Lydia vertellen. Bij een maatje hoef ik me niet anders voor te doen. Maar afbellen doe ik bijna nooit. Ik kom voor Lydia mijn bed uit.” Ze hebben vaak lol samen. Marja: “We lachen veel en hebben dezelfde soort humor met veel zelfspot.” Lydia vult aan: “Er gebeuren allerlei dingen in het leven, maar de vraag is: hoe ga je ermee om?” 

Voldoening
Lydia vindt net als Marja veel voldoening in het maatjesschap. “Ik ben een echt mensenmens. Sinds ik niet meer werk, vind ik het fijn om vrijwilligerswerk te doen. Het biedt structuur. En ik
vind het prettig om mensen te helpen. Ik ben bevriend met een heel bijzondere vrouw.”

Hebt u interesse om zelf maatje te worden? Lees meer over het maatjesproject