"Ik heb iets met de rafelrand van de samenleving"

Hans Brukman, Verpleegkundige


“Ik ben Verpleegkundige bij IrisZorg. Mijn locatie is de kliniek in Zevenaar. Samen met mijn collega’s draai ik de groep. Ik ondersteun cliënten bij het werken aan hun herstel en geef structuur aan de dag. Simpel gezegd zorgen we voor rust, reinheid en regelmaat. We doen samen boodschappen, koken en sporten. Ook ben ik persoonlijk begeleider van een aantal cliënten, met hen heb ik individuele gesprekken. Daarnaast doe ik dagelijkse medische controles en geef ik detox-medicatie. Verder heeft iedereen wat extra taken in het team. Ik hou me bijvoorbeeld bezig met het begeleiden van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen, ook heb ik speciale aandacht voor hoe we omgaan met cliënten met een licht verstandelijke beperking.”


Eigen initiatief wordt gewaardeerd“Bij IrisZorg werken we vanuit de CRA-visie. Als nieuwe collega krijg je daar een basistraining in. Onder CRA hangen verschillende methodieken die je kunt inzetten. Bovendien kun je er je eigen kleur aangeven. In mijn geval letterlijk. Om de leefsituatie samen met een client in kaart te brengen, worden er vaak vragenlijsten gebruikt. Die kun je ook visualiseren. Ik heb daarvoor kleurenkaarten gemaakt. Tijdens het gesprek schuiven de kaartjes heen en weer over tafel. Een laagdrempelig conversatiemiddel, dat ook aansluit bij laaggeletterden. Tijdens een uitwisselingsdag met drie andere klinieken bleek er interesse in de kaartjes en inmiddels gebruiken ook andere collega’s het.” 


Dynamische doelgroep


“Ik werk met hele bijzondere mensen. Het is de rafelrand van de samenleving. Daar heb ik gewoon iets mee. Al testen ze je soms aardig uit en kunnen ze verdomd goed manipuleren. Juist dat dynamische en levendige trekt me aan. Het houdt je scherp. Dagen zien er niet snel hetzelfde uit.” 

Heb je een vraag voor Hans, of wil je eens met hem koffiedrinken om te onderzoeken of de functie van Verpleegkundige bij IrisZorg iets voor jou is? Mail hem dan via h.brukman@iriszorg.nl.  

Collega’s Hans en Patricia vertellen je graag over hun afwisselende werk, waarin zowel verpleegkundige handelingen als groepswerk terugkomen. 


Vacatures Verpleegkundige