"Ik mag nieuwsgierig zijn"

Titia Lindner, Verslavingsarts


“Ik ben Verslavingsarts op de polikliniek in Nijmegen. Bij mijn cliënten is er sprake van een verslaving aan middelen, waarbij niet alle leefgebieden zijn aangedaan (zoals wonen, werken, netwerk). Hiervoor werkte ik in het ziekenhuis. Toen ons eerste kind geboren werd, merkte ik dat ik behoefte had aan meer regelmatige werktijden en minder hectiek. Via een uitzendbureau kwam ik in de verslavingszorg terecht. Ik had eerlijk gezegd een vrij sober beeld van de doelgroep en het werk, maar dit verdween direct op mijn eerste werkdag. Ik was aangenaam verrast.”

Zo veelzijdig“Het is zo veelzijdig; niet alleen qua ziektebeeld waarbij je met somatisch lijden en psychiatrische co-morbiditeit te maken krijgt. Maar ook qua diversiteit aan middelen, opleidingsniveau, leeftijd en culturele achtergrond. Iedereen heeft een eigen verhaal. Ik mag nieuwsgierig zijn hiernaar en krijg de tijd om op zoek te gaan naar het verhaal achter de verslaving. De motiverende gespreksvoering die ik leerde tijdens de master in Addiction Medicine (te volgen via IrisZorg) is hierbij erg hulpvol. Het is een totaal andere gesprekstechniek dan die je in een ziekenhuis hanteert.” 


Samenwerken met andere disciplines


“Ik werk veel samen met andere artsen, zoals een huisarts, AVG-arts of MDL-arts, maar ook met andere disciplines. In mijn team werk ik bijvoorbeeld intensief samen met een Behandelaar, Psycholoog en Psychiater. De verslavingszorg is bovendien een vrij jong vakgebied, dat maakt het ook zo interessant als arts.”

Ben je geregistreerd als arts en enthousiast over het vak van Verslavingsarts? Hier vind je de belangrijkste (praktische) informatie over de vervolgopleiding tot Verslavingsarts KNMG.

Heb je een vraag voor Titia, of wil je eens met haar koffie drinken om te onderzoeken of de functie van Verslavingsarts iets voor jou is? Mail haar dan via t.lindner@iriszorg.nl.  

Collega Titia is Verslavingsarts en laat je graag zien wat haar zo aanspreekt in de veelzijdige verslavingszorg.


Vacatures Verslavingsarts